Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 - Efekty
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach (OPL) przy współpracy Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 136 rodzin - 329 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Gorzyce - województwa podkarpackiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 31.971 ton żywności;
- 2.461 paczek żywnościowych.
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 11 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- ekonomiczne – budżet domowy – 1 spotkanie dla 11 uczestników