Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 - Efekty

Utworzono dnia 29.12.2021

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 – efekty

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach (OPL) przy współpracy Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

 

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 136 rodzin - 329 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Gorzyce - województwa podkarpackiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  •  31.971  ton żywności;
  • 2.461  paczek żywnościowych.

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 11 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • ekonomiczne – budżet domowy – 1 spotkanie dla 11 uczestników