PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 - Podprogram 2019 - efekty
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 |
Gorzyce dn. 2020-11-16
Podprogram 2019 - efekty
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa
w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatne artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe ( groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe ),
- skrobiowe ( makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane ),
- mleczne ( mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający ),
- mięsne ( szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier ( cukier biały, miód wielokwiatowy ),
- tłuszcze ( olej rzepakowy ),
- dania gotowe ( gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 343 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Gorzyce.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym :
- 18.161,77 ton żywności ;
- 2.337 paczek żywnościowych.
- W ramach Podprogramu 2019 dla 16 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących :
- Warsztaty Niemarnowania Żywności – Racjonalnego wykorzystywania produktów spożywczych