PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 - Podprogram 2019 - efekty

Utworzono dnia 16.11.2020

 

PROGRAM   OPERACYJNY

POMOC   ŻYWNOŚCIOWA

2014 - 2020

 

Gorzyce dn. 2020-11-16

Podprogram 2019  -  efekty

 

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa
    w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień  2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatne artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe ( groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe ),
  • skrobiowe ( makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane ),
  • mleczne ( mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający ),
  • mięsne ( szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier ( cukier biały, miód wielokwiatowy ),
  • tłuszcze ( olej rzepakowy ),
  • dania gotowe ( gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 343 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Gorzyce.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym :
  • 18.161,77 ton żywności ;
  • 2.337 paczek żywnościowych.
  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 16 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących :
  • Warsztaty Niemarnowania Żywności – Racjonalnego wykorzystywania produktów spożywczych